Marcus Köbeli: ŠPEGANJE ali PEEPSHOW POD ALPAMI

(Holzers Peepshow)

Prevod: Tanja Viher
Priredba in dramaturgija: Janez Vencelj
Režija: Brane Kraljevič

Premiera: december 2016

Holcerjevi živijo na odročni kmetiji pod gorami, kjer je skozi leta edina sprememba manjše število glav v hlevu. NO, pa vlečnica je zdaj avtomatska. Na obzorju razen velikih skal ni ničesar, predvsem nobene perspektive. Le hči Ana sanja zunaj v snegu. In vsi si grejo pomalem na živce.

A po drugi strani živijo v idilični pokrajini, izven mestnega hrupa in hitenja. Na svežem zraku in z domačo zdravo prehrano, v kraju o katerem sanjajo mesni ljudje, ki se z avtobusi vozijo pod gore. Tu in tam kakšen od avtobusov ustavi pri Holcerjevih. Ampak le zato, ker je nekaj turist in turistov prijelo scat. No, včasih pa tudi kdo pogleda k njim v sobo, zato da vidi življenje, kakršno je nekoč bilo, kakršno naj bi bilo...

 

V tem s pomočjo podjetnejšega soseda, ki vozi avtobus odkrijejo "poslovno priložnost", ki naj bi jih lepega dne končno odpeljala iz tega raja v lepši svet. Zakaj ne bi tega pogleda na svoje življenje preprosto zaračunali? Saj vsi vse kasirajo. Jasno, provizijo si bo zadržal tudi sosed, saj jo dobi povsod. 
In Holcerjevi se znajdejo pred vprašanjem, ki doleti vsakega udeleženca v reality showu, pa tdui vsakega gledališkega igralca. Kako se obnašati, kaj početi, da boš zanimiv in da bodo kovanci padali v avtomat, ki dviguje zaveso.

Pogled, ki ga dobijo gledalci seveda ni omejen na lino, ampak vidimo vse, idilo, ki ni idila, resnico, ki je kakorkoli bizarno smešna, tudi grenka in včasih celo otožna, perspektivo, ki je ni, saj je ni bilo prej, pa tudi denar je ni prinesel. No ja, vrzite kovanec v režo in si poglejte sami.